Svoje Pivo

skladom

 

Číslo produktu: 285
naša cena:
18,60 €
Strážny pes:
Strážny pes

do košíka:
   


K tomuto koncentrátu netreba kvasný cukor na primárne kvasenie, takže ušetríte až 7 eur


OBSAH VÝROBKU: 2 veľké dózy so sladovým výťažkom, 1 ks pivovarské kvasnice, 3 vrecúška s chmeľom označenými číslom 1-3, kvasné cukríky a tento návod:


Vážený začínajúci sládek,

náš výrobok Vám umožňuje veľmi jednoduchým spôsobom vyrobiť podľa požadovanej stupňovitosti 18 - 22 litrov dobrého kvasinkového piva. Pre úspech je nutné dodržať základné pravidlo o dezinfekčnej čistote všetkých používaných pomôcok.

Pomôcky pre výrobu :

- Varný hrniec ( v núdzi je možné použiť hrniec s objemom cca 25 litrov. Pri použití menšieho hrnca je možné mladinu variť aj v dvoch hrncoch, alebo nadvakrát)

- set na výrobu piva

- PET fľaše na pivo, alebo vydezinfikované klasické pivové fľaše spolu s korunkovými uzávermi a zátkovačom de luxe, alebo narážacím.



Pri príprave všetkých pomôcok nepoužívajte saponátové prípravky, ktoré majú zlý vplyv na penivosť piva, ale iba dezinfekciu a horúcu vodu.


PRÍPRAVA MLADINY (sladina s chmeľom)

Tekutý sladový výťažok prelejte do hrnca a pridajte 18 – 22 litrov pitnej vody a dôkladne rozmiešajte (množstvom vody si určíte stupňovitosť výsledného piva, viď. tabuľka dolu). V prípade nedostatočného rozpustenia, sa sladový výťažok pripáli na dne! Hladinu sladiny v nádobe si poznačte ryskou na nádobe či miešadle.


požadované pivo celkový objem pridanej vody

10˚ min. 2,8% alkoholu 22 litrov

11˚ min. 3,0% alkoholu 20 litrov

12˚ min. 4,2% alkoholu 18 litrov


2. Za občasného miešania priveďte do mierneho varu, pridajte chmeľ:

- zo sáčku č. 1 a varte 40 minút (je nutné dôkladné premiešanie po vysypaní chmeľu)

- zo sáčku č. 2 a varte 30 minút

- zo sáčku č. 3 a varte 20 minút. V prípade že používate špirálový chladič, teraz ho ponorte do mladiny, aby sa vydezinfikoval varom.



3. 10 min. pred koncom varenia dolejte vriacu vodu až po rysku, ktorou ste si označili hladinu na začiatku, aby ste doplnili objem vyvarenej vody.


Pokiaľ nemáte aspoň 25 litrový hrniec, môžete mladinu variť aj v menších hrncoch. Do jednotlivých hrncov však musíte pridať iba príslušnú pomernú časť chmeľu i sladového výťažku.


4. Tzv. mladinu nechajte čím rýchlejšie vychladnúť. Ideálne je použitie chladiča, ale ako provizórium postačí aj ponorenie hrnca do studenej vody ( napr. vo vani)

5. Zatiaľ si pripravte dokonale čistú kvasnú nádobu.

6. Uvarenú mladinu opatrne zlejte do kvasnej nádoby tak, aby kal zostal na dne hrnca. V prípade použitia varného hrnca vypustite kohútikom asi 1-2 dcl do misky, až kým neprestane ísť kal zelenej farby a nezačne ísť mladina. V prípade použitia obyčajného hrnca je nutné mladinu opatrne zliať, alebo stočiť hadičkou tak, aby kal ostal na dne.

Usadený kal sa nesmie dostať do kvasnej nádoby.


7. Pomocou cukromeru zmerajte výslednú stupňovitosť mladiny a prípadne rozrieďte prevarenou vodou.


PROCES KVASENIA

1. Obsah sáčku s pivovarskými kvasnicami rozmiešajte v 2 dcl vychladenej mladiny. Teplota mladiny by mala byť od 18˚C do 24˚C (zmeriate ju plávajúcim teplomerom). Vyššia alebo nižšia teplota má nepriaznivý vplyv na vývoj kvasiniek.

2. Takto rozmiešané kvasnice prelejte do mladiny v kvasnej nádobe a veľmi dobre rozmiešajte. Teplota mladiny v kvasnej nádobe musí byť medzi 18˚C a 24˚C.

3. Kvasnú nádobu dobre uzavrite, do kvasnej zátky nalejte vodu a dajte na miesto bez priameho slnečného svetla.

4. Asi po 1 až 3 týždňoch kvasenia (táto doba je ovplyvnená teplotou okolia – musí sa držať medzi 18-24˚C, ale najlepšie na spodnej hranici - a stupňovitosťou piva) sa už kvasenie zastaví. Kvasnou zátkou neprebubláva voda a po vyrovnaní hladiny (jemným zatlačením na vrchnák sa hladinky vody v kvasnej zátke vyrovnajú) sa viac nepohnú. Mladé pivo nechutí sladko a začína byť číre. Dodržanie uvedených teplôt má veľký vplyv na kvalitu vyrábaného piva.


ZRETIE

1. Mladé pivo stočte z kvasnej nádoby do fliaš stáčačom.  Dbajte na čistotu použitých fliaš a tiež na tesnosť uzáverov.

2. Pri pollitrových fľašiach plňte pivo až po vrch (po vytiahnutí stáčača tam zostane dosť vzduchu) a pri litrových PVC fľašiach nechajte asi 3-4 cm vzduchu. Do každej fľaše pridajte príslušný počet kvasných cukríkov, alebo príslušnú odmerku dextrózy. Fľaše dobre uzavrite a pohrkaním cukor rozpusťte.

3. Sekundárne kvasenie vo fľašiach má prebiehať pri teplote, pri ktorej prebiehalo hlavné kvasenie.

4. Asi po týždni bude pivo číre. Mierny zákal nie je na závadu. Kvasinky sa usadia na dne a vo fľašiach vznikne tlak oxidu uhličitého. Preto musíte použiť fľaše s korunkovými, alebo tesnými skrutkovacími uzávermi, aby sa pivo mohlo oxidom uhličitým dobre nasýtiť.

5. Hotové pivo treba nechať odležať (POZOR! Pivo leží po stojačky) min. 2 týždne, ale najlepšie mesiac v pivnici, ideálne pri teplote 9-15˚C. Pri ideálnej teplote pivo vydrží dosť dlho (literatúra píše až 24 mesiacov, moja skúsenosť hovorí že po ½ roku mu nič nebolo). Pri vyššej teplote sa doba trvanlivosti znižuje, ale pri izbovej teplote tie 2 mesiace určite vydrží.

5. Pred konzumáciou ochlaďte fľašu v chladničke a pri nalievaní lejte opatrne, aby sa kvasnice zo dna nezvírili.


ZÁVER

Po skončení výroby umyte dôkladne všetky pomôcky pre ďalšie použitie. Pri dodržaní tohto návodu, najmä čistoty používaných

pomôcok a doporučených teplôt, získate výborné kvasinkové pivo.


Na zdravie

Strážny pes
Watch DOG


Informovať na e-mail pri zmene:


       keď cena klesne pod

        keď produkt bude na sklade


Zadajte Váš e-mail: Opíšte text z obrázku: *
captcha