Úvod » Suroviny na výrobu piva » Chmeľ a korenie » Chmeľové arómy a korenie » Protafloc tablety
Protafloc Tablets je obchodný názov pre číriace činidlo vo forme tabliet, obsahujúce polysacharid karagenan, ktoré sa pridáva do mladiny ku koncu chmeľovaru. Polysacharidy v produkte významne pomáhajú koaugulácii proteínov a ostatných látok spôsobujúcich zákal v pive.
Protafloc tablety priamo neovplyvňujú konečný produkt, ale ich použitím docielime lepšie usadenie sedimentu v mladine a jednoduchšie oddelenie chmeľového mláta s následnou rýchlejšou a intenzívnejšou sedimentáciou zákalu po fermentačnej fáze. Jeho použitím docielime dlhšiu trvanlivosť nápoja, znížime zákal a zvýšime čírosť a to za výrazne kratšiu dobu, ako je potrebné bez ich použitia.
Výhody použitia:
- je to prírodný produkt
- čistí mladinu vyzrážaním zákalu tvoreného bielkovinami a ich sprievodnými látkami pôvodom zo sladu, ktoré sú v následných fermentačných procesoch nežiadúce
- zrýchľuje filtráciu
- predlžuje trvanlivosť nepasterizovaných pív
- skracuje dobu zretia piva
- znižuje straty a riziko spôsobené dlhším časom potrebným na vyčírenie nápoja po fermentácii
- o 5 - 10% účinejšie ako ostatné bežne používané produkty (írsky mach a jeho deriváty)
- nie je to aditívum - neovplyvňuje senzoricky samotný nápoj a nie je nutné označenie na etiketách
- jednoduché použitie a dávkovanie vo forme peliet
Doporučená aplikácia:
Protafloc tablety je výhodné používať pri výrobe vrchne kvasených pív, kde sú používané kvasnice s horšou sedimentáciou. Použitie je individuálne a veľmi závisí na použitých surovinách a receptúre!
Optimálne použitie:
10 - 15 min. pred koncom chmeľovaru
Dávkovánie:
1,5 - 7,0 g/hl (0,6 - 2,9 tab./hl) podľa druhu piva, použitých surovinách a receptúry (viď nižšie tabuľka dávkovania)
Vzhľad a zloženie:
Svetlehnedé tablety s hmotnosťou 2,4 g obsahujúce potravinársky polysacharid karagenan, získaný z morských rias Eucheuma cottoni upravený na použitie v pivovarníckom priemysle
Doporučené skladovacie podmienky:
V suchu a chlade (optimálna teplota 10 - 15°C), mimo dosah slnečného svetla
Balenie:
13 g - 5 ks tabliet - vákuovo balené
Tabuľka dávkovánia:
Kategórie pív |
ppm |
g/hl |
počet tabliet/hl |
Slabšie pivá |
15 - 30 |
1,5 – 3,0 |
0,5 – 1,5 |
Bežné pivá |
20 – 50 |
2,0 – 5,0 |
1,5 – 2,0 |
Silné pivá a pivné špeciály |
30 - 70 |
3,0 – 7,0 |
2,0 – 3,0 |