Bitter je najrozšírenejším pivným štýlom v Anglicku. U Angličanov je hlboko zakorenený a v súčasnosti ho varí takmer každý pivovar na ostrove. V 19-tom storočí hľadali pivovary alternatívu k dlho dozrievajúcim pivám, ktoré boli náročné na skladovanie. So zdokonaľovaním kvasných procesov sa stalo možným produkovať slabšie pivá, ktoré nepodliehali rýchlej skaze a tak vznikol bitter ako súčasť tzv. \"rýchlych pív\". Historicky sa ako pivný štýl vyčlenil až na začiatku 20-teho storočia. Pivovarníci ho označovali ako \"pale ale\", ale zákazníci, odlišujúci ho od bežne rozšírených \"jemných ale\" (mild ale) a ťažkých porterov, začali takéto pivo volať bitter. Pod bitter sa tak zaradili pivá s vyšším chmelením a použitím svetlých sladov. Tento štýl je rozčlenený na viacero poddruhov podľa obsahu alkoholu a úrovne horkosti: bežný bitter, best bitter a extra special bitter (ESB).