» Recepty z mladinových konc.
Medové pivo

Medové pivo (23 litrov)

  • Farba: Zlatá
  • Horkosť: stredná až slabá
  • Telo: Ľahké
  • Pribl. Alkohol približne 5,1%

  • Zloženie:

    • 1,7 kg mladinový koncentrát na pšeničné pivo
    • 1 kg svetlej maltózy
    • 1 x 335g medu
    • 1 x balíček kvasníc na pšeničné pivo
    • kvasné cukríky

    Krok 1: Zmiešajte

     

    Do kvasnej nádoby nalejte 2 - 3 litre horúcej vody a pomaly prisýpajte a zmiešajte 1kg maltózy. Pozor, má sklony robiť hrčky a tak ju prisýpajte pomaly a intenzívne miešajte (v prípade ak zostane malé množstvo menších hrudiek, nie je to na závadu).

    Pridajte mladinový koncentrát a med, a miešajte do rozpustenia.

    Doplňte studenou tečúcou vodou po značku 20l, dôkladne premiešajte.

    Skontrolujte teplotu a po značku 23 litrov doplnte s teplou alebo studenou vodou (pre upravenie teploty na zákvasnú teplotu cca 22oC)

    Nalejte rozkvasené kvasnice a nasaďte veko.

    Krok 2: kvasenie

    Kvaste ideálne pri 22 ° C.

    Krok 3: fľaškovanie

    Stočte pivo do fliaš a pridajte kvasné cukríky - na 1/2l fľašu 2 cukríky, na 1l fľašu 4 cukríky.

     

    Krok 4: Užite si

    Fľaše nechajte týždeň dokvasiť pri teplote nad 18oC a potom aspoň 2 týždne odležať v pivnici alebo chladničke. Potom je pivo pripravené na pitie.