Medové pivo (23 litrov)
- Farba: Zlatá
- Horkosť: stredná až slabá
- Telo: Ľahké
- Pribl. Alkohol približne 5,1%
Zloženie:
- 2,2 kg mladinový koncentrát na pšeničné pivo
- 1 kg svetlej maltózy
- 1 x 335g medu
- 1 x balíček kvasníc na pšeničné pivo
- kvasné cukríky

Krok 1: Zmiešajte
Do kvasnej nádoby nalejte 2 - 3 litre horúcej vody a pomaly prisýpajte a zmiešajte 1kg maltózy. Pozor, má sklony robiť hrčky a tak ju prisýpajte pomaly a intenzívne miešajte (v prípade ak zostane malé množstvo menších hrudiek, nie je to na závadu).
Pridajte mladinový koncentrát a med, a miešajte do rozpustenia.
Doplňte studenou tečúcou vodou po značku 20l, dôkladne premiešajte.
Skontrolujte teplotu a po značku 23 litrov doplnte s teplou alebo studenou vodou (pre upravenie teploty na zákvasnú teplotu cca 22oC)
Nalejte rozkvasené kvasnice a nasaďte veko.

Krok 2: kvasenie
Kvaste ideálne pri 22 ° C.

Krok 3: fľaškovanie
Stočte pivo do fliaš a pridajte kvasné cukríky - na 1/2l fľašu 2 cukríky, na 1l fľašu 4 cukríky.

Krok 4: Užite si
Fľaše nechajte týždeň dokvasiť pri teplote nad 18oC a potom aspoň 2 týždne odležať v pivnici alebo chladničke. Potom je pivo pripravené na pitie.