Pokročilé recepty » Recepty z mladinových konc.
Medové pivo

Medové pivo (23 litrov)

    •  
Farba: Zlatá
    •  
    •  
Horkosť: stredná až slabá
    •  
    •  
Telo: Ľahké
    •  
    •  
Pribl. Alkohol približne 5,1%
  •  

Zloženie:

  • 2,2 kg mladinový koncentrát na pšeničné pivo
  • 1 kg svetlej maltózy
  • 1 x 335g medu
  • 1 x balíček kvasníc na pšeničné pivo
  • kvasné cukríky

Krok 1: Zmiešajte

 

Do kvasnej nádoby nalejte 2 - 3 litre horúcej vody a pomaly prisýpajte a zmiešajte 1kg maltózy. Pozor, má sklony robiť hrčky a tak ju prisýpajte pomaly a intenzívne miešajte (v prípade ak zostane malé množstvo menších hrudiek, nie je to na závadu).

Pridajte mladinový koncentrát a med, a miešajte do rozpustenia.

Doplňte studenou tečúcou vodou po značku 20l, dôkladne premiešajte.

Skontrolujte teplotu a po značku 23 litrov doplnte s teplou alebo studenou vodou (pre upravenie teploty na zákvasnú teplotu cca 22oC)

Nalejte rozkvasené kvasnice a nasaďte veko.

Krok 2: kvasenie

Kvaste ideálne pri 22 ° C.

Krok 3: fľaškovanie

Stočte pivo do fliaš a pridajte kvasné cukríky - na 1/2l fľašu 2 cukríky, na 1l fľašu 4 cukríky.

 

Krok 4: Užite si

Fľaše nechajte týždeň dokvasiť pri teplote nad 18oC a potom aspoň 2 týždne odležať v pivnici alebo chladničke. Potom je pivo pripravené na pitie.