Úvod »Pivotéka»ANGLICKÉ ALE » Old ale
Old ale sa dá preložiť ako \"starý ale\", čo naznačuje spôsob, akým vzniká. Typické je preň dlhodobé skladovanie pred uvedením do spotreby. Novodobejšie verzie zahŕňajú aj mix old ale-u a mladého piva, ako napr. bitteru. Pôvodne sa skladovali v drevených kadiach a sudoch, v ktorých získavali mliečnu kyselkavosť ako dôsledok pôsobenia divokých kvasiniek, mikroorganizmov a trieslovín obsiachnutých v dreve. Hlavným znakom tohoto štýlu aj naďalej ostáva dlhé dozrievanie, avšak skôr vo fľaši ako v kadiach.
Farba sa pohybuje od jantárovej po tmavo-hnedú. Hoci stupeň horkosti sa môže u jednotlivých pív výraznejšie líšiť, charakteristické sú pre ne najmä ovocné, trpkasté až vínové, sladové a ostré alkoholové tóny. Ich osobitosť môže doplniť kyselkavosť, stopy hrozienok a čiernych ríbezlí. Ročníkové varianty môžu mať nižší stupeň nasýtenia, silnejšie verzie zas podobnosť s portským vínom. Niekedy sa do nich pridávajú aj kvasinky typické pre belgické lambiky (Brettanomyces lambicus) s ktorými dozrievajú dlhšiu dobu, aby dosiahli kyslastý charakter pôvodného štýlu. Alkohol sa môže pohybovať v širokej škále od 4 do 12% obj., najčastejšie je to medzi 4 - 6,5% obj.