Lambikmi sa označujú pšeničné pivá spontánne kvasené divokými kvasinkami. Tým sa odlišujú od iných druhov, kde sú kvasinky starostlivo kultivované. Pri spontánnej vrchnej fermentácii sa do piva dostávajú prírodné kvasinky a mikroorganizmy vďaka prúdeniu vzduchu. Vďaka tomu získava pivo osobitú suchú chuť pripomínajúcu víno alebo mušt s ľahkým kyselkavým doznievaním. Pivo dozrieva v dubových sudoch až niekoľko rokov (obyčajne tri), novšie a staré pivo sa pri niektorých typoch mieša a tým sa získavajú vyrovnanejšie chute. Neraz prekvapí jemnou rozdielnosťou chutí pri rôznych ročníkoch toho istého piva, podobne ako u vín. Tento spôsob výroby patrí medzi najstaršie a je typický pre belgickú oblasť Senna Valley, kde sa nachádza aj Brusel. Tradičné lambiky sú označované termínom "oude".