Úvod »Pivotéka»BELGICKÉ ALE » Abbey dubbel
Ale vychádzajúci z belgických kláštorných pivovarníckych tradícií siahajúcich do stredoveku. V súčasnosti sú okrem niekoľkých autentických trapistických pivovarov (skutočných belgických kláštorov) vyrábané aj v komerčných pivovaroch pod licenciou. Abbey Dubbel má tmavo jantárovú až hnedú farbu a dlhotrvajúcu plnú penu. Má často nižší stupeň horkosti a prevládajú v ňom sladové chute tmavého a suchého ovocia, čokolády, orieškov a karamelu. Typická je aj kvasinková aróma a chuť spolu so stopami ovocných esterov a korenistými príchuťami vznikajúcimi pri fermentácii. Pri výrobe sa bežne používa dosladzovanie cukrom, podobne ako pri iných belgických pivách typu ale. Spája niektoré príklady tmavých belgických ale a silných ale v sladovej chuti, komplexnosti a intenzite alkoholu.